Pražská muzejní noc přilákala do Českého rozhlasu patnáct set návštěvníků

18. červen 2018

Prohlídkový okruh zavedl návštěvníky do čtyř studií a do Galerie Vinohradská 12. Kdo dorazil, určitě nemohl litovat.

Trasa prohlídky začínala v největším studiu Českého rozhlasu S1. V těchto prostorách přivítalo návštěvníky Trio Symfonického orchestru Českého rozhlasu ve složení Lukáš Pavlíček (hoboj), Lukáš Dittrich (klarinet) a Libor Soukal (fagot), kteří společně s mistrem zvuku Janem Lžičařem předvedli, jak se nahrává hudba vážná i nevážná. V režii studia pak bylo možné si výslednou nahrávku poslechnout.

Návštěvníci Pražské muzejní noci pak dále pokračovali do studia S3 určeného pro natáčení malých žánrů a následně do studia S6, kde vznikají rozhlasové hry. Velkému zájmu se těšil zejména plener, ve kterém je instalováno akustické obložení, jež neumožňuje žádný dozvuk. Na dotazy příchozích odpovídal rozhlasový technik Petr Novák. Okruh studii uzavřelo S2, ve kterém vzniká drobná hudební i literární prvovýroba. Zde byly připraveny ukázky z rozhlasové tvorby a jeden z nejlepších rozhlasových mistrů zvuku Tomáš Gsöllhofer.

Zpátky do rozhlasové minulosti vzaly návštěvníky prostory Galerie Vinohradská 12. Zde si mohli prohlédnout výstavu Kapitoly z historie rozhlasové techniky i stálou expozici z dějin rozhlasového vysílání, kterou komentovali zkušení rozhlasáci Ladislav Vinš a Miloslav Turek.

autor: mav
Spustit audio

Související