Daniel Kupšovský: Srpen 1968 – Smrt českých umělců v Mongolsku

2. září 2018

V den invaze spojeneckých vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa 21. srpna 1968 v mongolském Ulánbátaru přišlo o život šest českých zpěváků a hudebníků. Smutný příběh tehdy zapadl v proudu zpráv o okupaci.

Populární orchestr Karla Duby, který od roku 1962 doprovázel v rozhlase a televizi například Josefa Zímu, Juditu Čeřovskou, Janu Petrů, Karla Hálu nebo Karla Gotta, realizoval v 60. letech putovní estrádní pořady s hudebními a pěveckými hosty. Uvolněná atmosféra konce 60. let se odrážela nejen v hudbě, ale i v cestování.

Orchestr Karla Duby

Osudová cesta

Duba přinášel trendy ze zahraničí v podobě big beatu, elektrických nástrojů nebo písní s anglickými či francouzskými texty nejen československému, ale i zahraničnímu publiku. Ve druhé polovině 60. let se orchestr s komponovaným programem vydával na turné do Sovětského svazu a Mongolska. A právě jedna taková cesta byla pro Karla Dubu a dalších pět umělců cestou poslední.

Odlet do Mongolska

20. srpna 1968 umělecký ensemble přistál v Ulánbátaru, aby vystoupil na Dnech československé kultury. Dále měl, jako několikrát předtím, dva měsíce cestovat a koncertovat po republikách SSSR. 21. srpna 1968 chtěli mongolští pořadatelé odvézt skupinu československých hudebníků, sólistů a technického doprovodu na příměstský kopec Zaisan, k pomníku padlých sovětských vojáků.

Autobus se zřítil

Autobus, který stoupal po obvodu kopce k monumentu, měl ale poruchu brzd a po špatném manévru mongolského řidiče se zřítil z cca 300metrové výšky do vyschlého koryta řeky v údolí. Při pádu a na následky zranění zemřelo 6 lidí. Kapelník Karel Duba, zpěvačky Dana Hobzová a Marie Pokšteflová, bubeník Josef Poslední, saxofonista Jaroslav Štrudl a zpěvák Bohumil Vaněk.

Stalo se to ve stejnou chvíli, kdy tanky přejížděly hranice Československa. Příběh konce jednoho slavného orchestru a několika talentovaných českých interpretů tak zmizel pod nánosem zpráv o sovětské okupaci a protestech proti ní.

Spustit audio

Související