Tučín, Střelice, Nemilany, Čertí skalka, Kojetín

27. únor 2019
Kraj na dlani

Magazín nejen pro venkov, ve kterém se dozvíte jak se žije v obcích našeho kraje, jak se mění venkov v dnešní dynamické době. 

Tučín na Přerovsku patří mezi jedno z mála míst, kde se vyskytuje travertin. Hornina, která se využívá jako obkladový kámen, se ve vesnici těžila až do 80. let minulého století. V minulosti ale sloužil jako kámen stavební. Vůbec nejznámější památkou z travertinu je antické Koloseum v Římě. Travertin se svým složením podobá vápenci. Je ale více pórovitý, může obsahovat jíl a křemen. Oblasti výskytu horniny jsou vázány většinou na horké spodní prameny. V naší republice najdete jen tři takové lokality. Jednou z nich je Tučín na Přerovsku, kde se kámen těžil v minulém století. Lom byste už sice ve vsi nenašli, za to na travertin, s trochou nadsázky, narazíte na každém kroku. Více Janě Zemkové o historii i současnosti tučínského travertinu pověděla Jana Slaměníková.

Kuneš Sonntág byl ministrem v prvorepublikových vládách. Jeho syn prošel nacistickým koncentračním i komunistickým pracovním táborem. V muzeu ve Střelicích, dnes místní části Uničova, se zastavíme u vitríny, která je připomíná. Ve Střelicích u Uničova mají rozsáhlé Vesnické muzeum. V jeho historické části se můžeme zastavit u vitríny připomínající dvě pozoruhodné osobnosti - otce a syna s neobvyklým jménem Kuneš Sonntág. Otec byl za první republiky ministrem financí, průmyslu i zemědělství, syn na vlastní kůži pocítil brutalitu nacistů a později i komunistů. Více o nich Aleši Spurnému prozradil průvodce Zdeněk Fryčák.

Stolní tenis, tanec, volejbal nebo kung-fu. Sokolská jednota funguje v Nemilanech, místní části Olomouce, už od roku 1946. V minulosti se její členové zúčastňovali sletů, později spartakiád, dobře si vedl oddíl kopané. V současnosti se tu daří hlavně stolnímu tenisu, volejbalu a nohejbalu. Pyšní jsou Sokolové ale i na práci s dětmi. Za nemilanskými Sokoly nás vzala Dita Vojnarová.

Cestujete-li přes Bukovici, která je místní částí Písařova na Štítecku, možná vám při pohledu ze silnice neunikla podivná skála na kraji lesa. Naši předkové ji znali jako Čertí skalku a vyprávěli si o ní mnohé strašidelné příběhy. Místní patriot a turista Alex Krobot je sepsal na tabulku poblíž skalky, která je dostupná krátkou procházkou od silniční odbočky na Jakubovice. I díky tomu se tam dnes opět zastavují i návštěvníci, hledající třeba otisk čertova kopyta, který tu podle pana Krobota je také k vidění. K Čertí skalce nás pozval Mirek Kobza.

Tradiční masopustní průvod masek a vodění medvěda nejen pro místní, ale také pro lidi ze širokého okolí je naplánován na tuto sobotu v Kojetíně. Pozval nás organizátor akce Milan Zahradník z Městského kulturního střediska Kojetín.

autoři: Pavel Juráš , Aleš Spurný , voj , zem , pese , kbz
Spustit audio