Violoncello je úžasný nástroj. Umí věrohodně vyprávět hudbu, říkají muzikanti z Prague Cello Quartet

Čtyři muzikanti, čtyři violoncella, originální úpravy klasické hudby, filmových melodií, rockových nebo popových hitů. To je Prague Cello Quartet, který chce svými koncerty především bavit.

S několika obměnami společně hrají od roku 2006. V současné sestavě představují Petr Špaček, Jan Zvěřina, Jan Zemen a Ivan Vokáč na turné po České republice svoji aktuální desku Happy.

Prague Cello Quartet: Fantom opery

„Cello má tolik možností, tolik barev. Říká se, že je nejbližší lidskému hlasu. To je na něm jistě přitažlivé. Je schopné věrohodně vyprávět hudbu,“ vysvětluje svoji lásku k violoncellu Ivan Vokáč.

Mimo běžné koncerty se Prague Cello Quartet snaží zábavně popularizovat klasickou hudbu a přivést k ní i nejmladší publikum. „Snažíme se o to, aby děti z našich koncertů neodcházely znuděné nebo otrávené, abychom je neutvrdili v tom, že klasiku nemá smysl poslouchat. Myslím si, že se nám to docela daří,“ říká Ivan Vokáč.

„Víme asi o třiceti dětech, které nám napsaly, že začaly díky nám hrát na cello. Nebo jsou i tací, kteří dříve přestali a poté, co byli na našem edukačním programu, tak znovu začali,“ dodává Petra Špaček.

Prague Cello Quartet koncertují mimo jiné s Plzeňskou filharmonií, s Filharmonií Hradec Králové, Filharmonií Bohuslava Martinů i Pardubickou komorní  filharmonií. Spolupracovali rovněž s houslistou Josefem Špačkem, Jiřím Škorpíkem z vokálního kvarteta 4TET nebo se zpěvákem Danem Bártou.

autor: pese
Spustit audio