Přijďte zastavit sovětský tank ve virtuální realitě

2. duben 2019

Český rozhlas k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa připravil řadu vzpomínkových akcí. Mimo jiné zcela poprvé využil technologii virtuální reality. Vyzkoušet si na vlastní kůži, jaké pocity zažíval mladý muž, který v roce 1968 vlastním tělem bránil průjezdu sovětského tanku, mohou nyní i návštěvníci Prix Bohemia Radio.

Jak se cítil mladý muž, který vlastním tělem bránil průjezdu sovětského tanku? A jak se mohl cítit okupační voják, který seděl v kokpitu tanku? Přijďte si od 2. do 4. dubna vyzkoušet virtuální realitu z roku 1968 do Atria Uměleckého centra Univerzity Palackého (Univerzitní 3, Olomouc).

Instalace byla během loňských srpnových akcí přístupná v hlavní budově Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské ulici a následně pak na několika vybraných mezinárodních festivalech, například na showcasovém festivalu nových technologií Future Port Prague 2018. Projekt připomínající události roku 1968 získal rovněž druhou cenu v Křišťálové lupě v kategorii Obsahová inovace a je nominován do multimediálních kategorií na několika mezinárodních festivalech a soutěžích. Obsah je mimo jiné i jedním ze soutěžních příspěvků festivalu Prix Bohemia Radio v kategorii Multimédia.

Zážitek ve virtuální realitě je určen až pro dva návštěvníky najednou a trvá cca 10 minut. Každý z dvojice má v příběhu svou roli, kterou si v průběhu mezi sebou vymění. Na místě jsou připraveni vyškolení asistenti, kteří vám vysvětlí vše potřebné a provedou vás celou instalací. Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti je možné, že při vaší návštěvě bude třeba chvíli počkat, než se na vás dostane řada, prosíme tedy o trpělivost. 

Zážitek ve virtuální realitě je vhodný pro osoby starší 12 let. V případě hromadných rezervací nás kontaktujte na e-mailu virtualnirealita@rozhlas.cz.

autor: nwe
Spustit audio