Značka #audiofirst. Poznejte multimediální tvorbu studentů i umělců

1. duben 2019

Představujeme multimediální tvorbu studentů, umělců a médií u nás i v zahraničí. Pohodlně se usaďte, nasaďte si sluchátka a ponořte se do světa, kde fantazie nemá mezí a zvuk je na prvním místě.

Prix Bohemia Radio se může letos pochlubit novou soutěžní kategorií. Multimédiální projekty se sice představí návštěvníkům festivalu až ve čtvrtek, už od pondělí ale můžete zavítat na půdu Uměleckého centra Univerzity Palackého, kde na vás před Filmovým a Divadelním sálem čeká multimediální ochutnávka z tvorby studentů, umělců a médií u nás i v zahraničí.

Studentský label jako motivace k vlastní tvorbě

SNMsounds je label, který vznikl v roce 2017 a zastřešuje hudební počiny a audioprojekty studentů oboru Studia Nových Médií FF UK. Tento label vznikl jako první krok k propagaci talentů mezi studenty a snaží se o rozšíření povědomí o hudební a audiovizuální tvorbě našich studentů. SNMsounds jsou také součástí úspěšného modulu Multimediálních projektů, který má za úkol studenty motivovat k tvorbě v oblasti multimédií.

Pod labelem SNMsounds vznikl i tým Kvazi Děcka. Studenti vytvořili hudební album, na které se pokusili různými způsoby zachytit samotný studijní obor i svět nových médií. Experimentální album čtyř konceptuálně pojatých nahrávek tak pracuje s různými samply zvuků, hlasů a remixů hudebních podkladů. Všechny nahrávky jsou složeny z originálně pořízených zvukových komponent a upraveny v programech pro hudební tvorbu.

V hlavní roli divadelního představení zvuk

Divadlo, které uvidíte, když zavřete oči. Režisér Janek Lesák uvedl v Divadle NoD inscenaci s názvem Fantasy!, která kombinuje technologii binaurálního zvuku - zvukové virtuální reality a tradičních principů ruchařské práce, aby vás teleportovala do samotného středu světa fantasy - do hlavy hlavního hrdiny. Prostřednictvím sluchátek se každý návštěvník ocitá v samém středu děje. Celé představení je tvořeno pouze zvukem, který vytváří trojice herců. Záleží na každém divákovi, zda zavře oči a ponoří se do příběhu, nebo bude sledovat, jak smršť nejrůznějších zvuků vzniká.

Jak Kolář a Anna Kolářová připravili pro divadelní inscenaci trailer, ve kterém si zahrála kompletní trojice herců – Martin Cikán, Láďa Karda a Jan Strýček.

Režisér Janek Lesák uvedl inscenaci s názvem Fantasy!, která kombinuje technologii binaurálního zvuku - zvukové virtuální reality a tradičních principů ruchařské práce

Mockument The Machine o temnotě v černé skříňce

Mockument vznikl spojením svou anglických slov, první část mock znamená falešný, koncovka ument odkazuje na dokument. Jak název napovídá, mockument vypadá jako klasický dokument, ovšem skutečnosti, které prezentuje, jsou nepravdivé.

The Machine je mockument o umělé inteligenci, která tvrdí, že dokáže předvídat všechno. To, co začíná jako internetová senzace, se zanedlouho zaplete do mezinárodní politiky.

Písmo a jeho zvuková stopa

Nástroj je experimentální písmo, které slouží jako základní kámen celé vizuální identity pro České muzeum hudby. Jan Stuchlík nahrával jednotlivá písmena a zachycoval jejich zvukovou stopu. Vytvořil tak celou abecedu. Tloušťka linky a styl štětce u celého textu se dá měnit podle pocitu z dané hudby, kterou člověk poslouchá. Písmo tak má nekonečno variant, stejně jako hudba samotná. Písmo bylo vytvořeno v rámci zimního semestru na VOŠ Scholastika.

Jan Stuchlík nahrával jednotlivá písmena a zachycoval jejich zvukovou stopu

autoři: Anna Vošalíková , nwe
Spustit audio