Každá žena má v sobě bohyni, říká Patricie Fuxová. S kapelou Vesna vystoupí na festivalu v rámci Koncertní středy Českého rozhlasu Olomouc

2. duben 2019

Ve středu večer si můžete pobyt na festivalu zpříjemnit poslechem koncertu kapely Vesna. Lákadlem může být také rozhovor s Patricií Fuxovou, která byla hostem Českého rozhlasu Olomouc v říjnu loňského roku.

Hudební projekt Vesna propojuje její návrat ke kořenům a spiritualitě člověka, lásku k přírodě i současný pohled na svět.

„Prostřednictvím naší hudby bychom chtěli lidem pomoci, aby se třeba zklidnili a poslechli si písničky, které možná nejsou pokaždé o tom, jak je svět jednoduchý, ale právě o těch věcech, které dnes není úplně in sdílet veřejně. Všichni se dnes snažíme sdílet, že je všechno úžasné a dokonalé, jak jsme perfektní. My si myslíme, že to perfektní je právě v nedokonalosti,“ říká Patricie.

Členky projektu Vesna

Během studia humanitních věd na Karlově univerzitě se zabývala rituály a antropologickým a etnografickým výzkumem různých národů v jižní Americe, Africe nebo například kulty bohyně a místními tradicemi v Indii. Ve všech oblastech světa je podle ní role pro ženu jako bohyni.

Při studiu na prestižní Berklee College of Music, kde studovala současný zpěv a hudební produkci, se více začala zajímat o slovanské kořeny a hledání role současné ženy, což se odrazilo a odráží právě v tvorbě kapely Vesna.

Složení Vesny:

Patricie Fuxová – zpěvačka / autorka písní / zakladatelka kapely

Bára Šůstková – houslistka / kapelnice

Andrea Šulcová – flétnistka

Olesya Ochepovskaya – klavíristka

Markétka Vedralová – bubenice

„Na slovanských bohyních se mi líbí, že je každá jiná. Každá dívka nemusí být jemná květinka.  Ty archetypy jsou různé. Jsou tam ženy, které jsou velmi dominantní a cílevědomé, je tam archetyp bohyně Živy, která je smyslná a svůdná. Líbí se mi ta pestrost. Ty bohyně umožňují ženám být takové, jaké jsou a pochopit jejich pravou podstatu a pravý potenciál,“ vysvětluje.

Patricie Fuxová se intenzivně věnuje také psaní textů a hudby pro další české umělce. Je autorkou textu Boky jako skříň, který nazpívala Ewa Farna, píše ale i pro další české interprety, například Karla Gotta, Lucii Bílou, Ilonu Csákovou, Václava Neckáře nebo Vojtu Dyka.

autor: pese
Spustit audio