Rychlé rande s rozhlasáky přineslo podnětné debaty

5. duben 2019

Už podruhé byl doprovodný program festivalu Prix Bohemia Radio ozvláštněn unikátní akcí s názvem Radio speed dating. Na takzvané rychlé rande s  deseti rozhlasáky dorazili účastníci, kteří měli zájem se dozvědět více o profesích rozhlasových pracovníků. S každým z nich měli možnost strávit přesně 3 minuty a zeptat se na cokoliv, co je zajímalo. 

Oproti loňskému roku se pořadatelé akce z Katedry divadelních a filmových studií Univerzity Palackého rozhodli po skončení krátkých rozhovorů zařadit také prostor pro dokončení načatých myšlenek a společných témat.

To se ukázalo jako dobrý krok, neboť téměř všichni účastníci ještě následujících několik desítek minut strávili zaujatými debatami. Hlavním smyslem akce je seznámení se s nejrůznějšími rozhlasovými profesemi a navázání kontaktů, které by možná v nabitém festivalovém programu neměly možnost vzniknout. 

Z tematického hlediska Radio speed dating nabídl poměrně pestrou škálu, co se týče pracovního zaměření jednotlivých rozhlasáků.

S účastníky akce tak přišli debatovat ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina, režisér Aleš Vrzák, dokumentaristé Daniel Kupšovský a Jan Hanák, sound designér Martin Ožvold, autorka rozhlasových her pro děti Hana Lehečková, publicistka Českého rozhlasu Olomouc Petra Ševců a externí redaktorka a moderátorka Radia Wave Martina Foldynová.

Novinkou letošního ročníku byla rovněž účast dvou zahraničních hostů, kterými byli polský dokumentarista a redaktor Andrzej Brzoska a rumunská dokumentaristka Miruna Coca-Cozma. 

autor: Zuzana Řezníčková
Spustit audio