Vlny kytarových riffů a disco science rozvířily Jazz Tibet

5. duben 2019

Že Radio Wave umí dělat opravdové hudební vlny, se přesvědčili návštěvníci Jazz Tibet Clubu. V rámci doprovodného programu Prix Bohemia Radio se v oblíbeném olomouckém klubu pořádala live session tří našlapaných interpretů – Good Times Only, The Atavists a elektromága Ventolina.

Blížím se k Jazz Tibet Clubu, olomoucké modle všech popalternativních bytostí z hanácké metropole. Se skleničkou cideru se stavím kousek od pódia a zaposlouchávám se do zvukové zkoušky první kapely. Koncentrace hipsterů na metr čtvereční začíná kumulovat a vzápětí se už většina houpe do pozvolného rytmu písniček s půllitrem v ruce.

Ačkoliv se Good Times Only mohou zdát jako slaďácký indie boyband z Náplavky, není tomu tak. Tento sympatický kvartet předvedl v Jazzu skvělou show i se svou sladkobolnou image bez zbytečného patosu. První koncert v Olomouci si kapela naplno užila

„Hrálo se nám výborně jako na každé Radio Wave akci, na které jsme zatím hráli, bylo publikum parádní. A Olomouc jsme si i krátce prošli, máte to tu krásné.“ Na otázku, jestli se v brzké době na něco můžeme těšit, se jen usmívají. „Chystáme desku a moc se na celý ten proces těšíme, ale ještě to nějaký čas potrvá,“ prozradil frontman Filip.

Radio Wave Live Session

S Good Times Only se začalo pozvolna, se soumrakem bylo třeba do toho pořádně šlápnout a načerpat novou sílu do žil. Toho se se vší parádou chopili The Atavists. Neučesané riffy doplněné o nakřáplý hlas zpěváka Adama pohltily Jazz Tibet již po pár zahraných taktech. Z nálady publikum nevytrhly ani menší technické problémy, kdy z pódia zaznělo: „Nemáte tady někdo náhradní kombo ke kytaře, kdokoliv?“

Zbytek koncertu kapela dokázala perfektně rozvířit celé publikum, které se nebálo bujarého výskotu, pohazování vlasy a odvážlivci z předních řad vytvořili i divoký kotel. Nadšení posluchačů potvrdil i fakt, že si kapelu přivolali nazpět a vytleskali si přídavek. „Spokojení jsme moc, až na to, že nás zlobila technika, ale lidi byli úžasní,“ potvrdil mi po koncertu zpěvák Adam.

Radio Wave Live Session

„Momentálně chystáme nový klip, který, doufáme, půjde třeba i do televizí a písnička do rádií, samozřejmě máme i nabouchanou koncertní šňůru, různé Majálesy, festivaly. Teď hrajeme i s Big Mountain, takže nyní jedeme tour s reagge kapelou,“ potvrdil mi bubeník Adam. Kapela, pro kterou je největší inspirací zejména King Tuff, The Doors či Jimmy Hendrix, děkuje posluchačům Českého rozhlasu, že si všímají i subkulturní scény a jdou i za hranice mainstreamu.

Když se večer překulil do své druhé poloviny, následoval zlatý hřeb programu, na který se všichni nadšeně těšili. Bicí a kytary vyměnili na pódiu podivuhodné krabičky a synťáky. Ventolin ve svém koncertu ukázal svůj repertoár napříč roky svého působení na české scéně a zahrál úplné klasiky jako Totem či Disco Science, ale přidal i ne tak známé kousky, například Sovy.

Ventolin na Radio Wave Live Session

Krapet psychedelická muzika, doplněná o vyladěný vizuál i světelné efekty, rozvířila celé publikum do uvolněných tanečních kreací bez zábran. Ventolin své vystoupení hodnotil poměrně kladně: „Hrálo se mi střídavě dobře z toho důvodu, že tam na mě hrozně táhlo z okénka, ale lidi byli skvělí, to bylo fajn, jen mi vadil ten průvan, což mě trochu štvalo,“ hodnotí s úsměvem.

Ačkoliv Ventolinova show může na nezasvěcené působit jako psychedelická směska, sám mistr však ve všem vidí smysl: „Mám rád psychedelické věci, a proto se odráží i do mé tvorby. Veškeré vizuály jsou propojené se skladbami a navíc mám moc rád jednoduché tvary geometrické a přijde mi, že to k tomu dobře zapadá. Nebo tam mám vlastní nahrávky, které jsou spojené třeba s místem, o kterém ta píseň je.“ Všem posluchačům Českého Rozhlasu navíc Ventolin přeje, aby se měli rádi a aby nepropadali truchlivým náladám. A já jsem si jista, že po této Radio Wave Live Session posluchače truchlivá nálada jen tak nepopadne.

Radio Wave Live Session
autor: Kateřina Holubová
Spustit audio