Olomoucká základní umělecká škola Iši Krejčího slaví padesát a chystá se na ZUŠ Open

Přelom května a června bude na olomouckém Horním náměstí opět patřit velké přehlídce základních uměleckých škol z Olomouckého kraje. Do ZUŠ Open se zapojují školy napříč celou republikou. Mezi nimi také Základní umělecká škola Iši Krejčího z Olomouce.

Budova ZUŠ Iši Krejčího v Olomouci

Tam už přípravy na jednu z akcí roku, která se bude konat 31. května a 1. června, finišují. S mikrofonem Českého rozhlasu Olomouc jsme navštívili zkoušku orchestru nejmenších, který právě piloval melodii z večerníčku Mach a Šebestová.

Brigita Heinze Nenávidí (ZUŠ Iši Krejčího)

„Naše škola se na ZUŠ open připravuje velmi intenzivně,“ potvrdil ředitel školy Filip Hajdu. „V pátek 31. května vystoupí žákyně našeho tanečního oboru pod vedením Dany Škrabalové a Jany Baranové. V sobotu pak vystoupí náš smyčcový orchestr, což už jsou starší děti. Celkem se akce zúčastní asi padesát našich žáků,“ doplnil Filip Hajdu.

Z archivu ZUŠ Iši Krejčího

Základní umělecká škola Iši Krejčího navíc letos slaví 50 let své existence. A i toto výročí si připomíná v květnu. „Jsme v podstatě nejmladší ZUŠkou v Olomouckém kraji. Pro oslavy jsme připravili čtyři koncerty, včetně velkého galakoncertu 17. května v Redutě Moravské filharmonie. Na něm se představí naši žáci a dokonce i absolventi z osmdesátých let, kteří vystoupí samostatně jako Orchestr LŠU revival,“ uvedl ředitel Hajdu.

Z archivu ZUŠ Iši Krejčího

Ve škole Iši Krejčího se kromě hudebního vyučují také taneční a literárně-dramatické obory. Celkem ji navštěvuje 720 žáků. „Nejvíc žáků máme v hudebním oboru, těch je bezmála šest set,“ dodal Filip Hajdu.

Proč se dítě vaří v kaši
autor: pese
Spustit audio