Základní umělecké školy vytváří vztah ke kultuře a umění, říká ředitel zábřežské ZUŠ Pavel Doubrava

ZUŠ Open, to je velká akce, do které letos zapojuje 420 základních uměleckých škol po celé České republice.

Žáci různých uměleckých oborů si pro veřejnost ve svých regionech připravili spoustu koncertů, tanečních vystoupení, výtvarných workshopů i divadelních představení. Budou se konat na náměstích, ale i v ulicích měst i v netradičních prostorách. Olomoucký kraj samozřejmě není výjimkou.

Do akce ZUŠ open se zapojí i žáci Základní umělecké školy v Zábřehu. Její ředitel Pavel Doubrava nejen aktivně učí žáky své školy, ale působí také v Moravia Big Bandu.

Hudba ho provází od dětství, sám je absolventem zábřežské Základní umělecké školy, ze které pak zamířil na ostravskou konzervatoř studovat hru na klarinet, ke kterému později přidal i saxofon. „Nedovedu si představit život bez hudby. Naplňuje mě, je mi oporou v těžkých chvílích, je to něco, co z mého života nemůže zmizet,“ říká.

Profese pedagoga je pro něj životním posláním: „Je to obrovská radost, provázíte žáka od dětství až do dospělosti. Základní umělecké školy v tom svém poslání nejsou jen institucemi, které by měly připravit žáky na další studium na uměleckých školách, ale formují také osobnost člověka, vytváří u ní vztah ke kultuře a umění a to si myslím, že je velmi závazné a důležité,“ dodává.

 

autor: pese
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.