Ve městě Sedlec-Prčice jsem prožil své první klukovské dobrodružství, říká baskytarista Jiří Dvořák

15. listopad 2019

Jiří Dvořák je baskytarista a především kapelník koncertní skupiny, která doprovází naše největší pěvecké hvězdy. Rodák ze Sedlce-Prčice v pořadu Tady to znám zavzpomínal na místo svého dětství.

Jiří Dvořák stojí na pódiu během vyprodaných vystoupení v největších českých koncertních sálech. Se svou kapelou Boom!Band totiž doprovází hvězdy českého showbyznysu jako Hanu Zagorovou, Moniku Absolonovu, Helenu Vondráčkovou nebo Lucii Bílou. V roli baskytaristy a kapelníka je už neuvěřitelných dvacet tři let.

Město Sedlec-Prčice se nachází ve středních Čechách v okrese Příbram. Jiří Dvořák přiznává, že se mu zdejší kraj zapsal do srdce, i když zde strávil poměrně krátkou dobu. „Odstěhovali jsme se, když mi bylo osm let, a musím přiznat, že jsem tím trpěl po zbytek svého dětství. To místo pro mě bylo první klukovské dobrodružství, neustále jsme chytali ryby a zkoumali tajné chodby na zámku,“ vzpomíná baskytarista.

Okolí je protkáno cyklostezkami a menšími okresními silnicemi. Návštěvu Sedlce-Prčice doporučuje Jiří Dvořák především v létě, kdy tamní příroda žije. Nedaleko najdeme areál Monínec, který v zimě slouží jako zimní středisko, nebo dobovou vesničku Ounuz, která díky svým krásným chalupám často slouží jako filmová kulisa. Nejznámější akcí, která se zde koná, je nejspíše pochod Praha-Prčice. Ten se koná každoročně v polovině května.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.